Καλάθι 0 x

Ορολογία Υφασμάτων

Ακρυλικό
Αναρωτιέται κανείς γιατί υπήρξε τέτοιος σάλος πριν από αρκετά χρόνια, όταν επιστήμονες στη Γαλλία κλωνοποίησαν ένα πρόβατο – με ακρυλικό, οι κατασκευαστές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κλωνοποιούν μαλλί εδώ και δεκαετίες! Αυτή η κατασκευασμένη από τον άνθρωπο έκδοση του μαλλιού έχει την ίδια εμφάνιση με την αρχική, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να φροντιστεί και μπορεί ακόμη και να τοποθετηθεί στο πλυντήριο! Ωστόσο, η ζεστασιά του δεν είναι αρκετά ίση με αυτή του πρωτοτύπου.
Βαμβάκι
Το βαμβάκι είναι μια μαλακή ίνα που αναπτύσσεται γύρω από τους σπόρους του φυτού βαμβακιού (Gossypium sp.), ένας θάμνος εγγενής σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, της Ινδίας και της Αφρικής. Η ίνα περιστρέφεται συχνότερα σε νήματα ή νήμα και χρησιμοποιείται για να κάνει ένα μαλακό, αναπνεύσιμο ύφασμα, το οποίο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ύφασμα φυσικών ινών στα ρούχα σήμερα.
Βισκόζη
Ένας πιο εκλεπτυσμένος συγγενής του rayon, η βισκόζη έχει την ίδια μεταξωτή εμφάνιση και αίσθηση, αλλά αναπνέει σαν βαμβάκι! Δεδομένου ότι το rayon έχει την τάση να ρυτιδιάζει εύκολα και είναι επιρρεπές στη συρρίκνωση, να είστε προσεκτικοί με αυτό το ύφασμα και πάντα να το πλένεται με κρύο νερό.
Δαντέλα
Η δαντέλα είναι ένα ελαφρύ, ανοιχτό ύφασμα, διακοσμημένο με ανοιχτές τρύπες, κατασκευασμένο από μηχανή ή με το χέρι. Η κατασκευή δαντέλας είναι μία αρχαία τέχνη. Η αληθινή δαντέλα δεν φτιάχτηκε μέχρι τα τέλη του 15ου και στις αρχές του 16ου αιώνα. Μια πραγματική δαντέλα δημιουργείται όταν ένα νήμα είναι κυκλικό, στριμμένο ή πλεγμένο σε άλλα νήματα ανεξάρτητα από ένα ύφασμα πλάτης. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν λευκά, μεταξωτά, χρυσά ή ασημένια νήματα. Τώρα η δαντέλα γίνεται συχνά με νήμα βαμβακιού. Η κατασκευασμένη δαντέλα μπορεί να είναι από συνθετικές ίνες. Μερικοί σύγχρονοι καλλιτέχνες φτιάχνουν δαντέλα με ένα λεπτό χάλκινο ή ασημένιο σύρμα αντί για νήμα.
Υπάρχουν πολλοί τύποι δαντέλας, που ορίζονται από τον τρόπο που κατασκευάζονται. Αυτά περιλαμβάνουν:
*Δαντέλα βελόνας: κατασκευασμένη με βελόνα και νήμα. Αυτή είναι η πιο ευέλικτη από τις τέχνες που φτιάχνουν δαντέλες.
*Cutwork, ή άσπρη εργασία δαντέλα κατασκευασμένη αφαιρώντας νήματα από υφαντό φόντο και τα υπόλοιπα νήματα τυλιγμένα ή γεμάτα με κέντημα.
*Bobbin Lace: όπως υποδηλώνει το όνομα, φτιαγμένο με μπομπίνες και μαξιλάρι.
*Tape lace: κάνει την ταινία στη δαντέλα καθώς δουλεύεται, ή χρησιμοποιεί μια μηχανή ή χειροποίητη υφασμάτινη λουρίδα που διαμορφώνεται σε ένα σχέδιο, κατόπιν ένωσε και στολίστηκε με τη βελόνα ή τη δαντέλα μπομπίνας. 
*Δαντέλα με κόμπους: συμπεριλαμβανομένων των Macramé και Tatting.
*Crocheted δαντέλα: συμπεριλαμβανομένου του ιρλανδικού βελονιού, του βελονιού ανανά, και του βελονιού φιλέτων.
*Πλεκτή δαντέλα: συμπεριλαμβανομένης της δαντέλας Shetland, όπως το “σάλι της βέρας”, ένα δαντελένιο σάλι τόσο λεπτό που μπορεί να τραβηχτεί μέσα από μια βέρα.
*Machine-made: οποιοδήποτε ύφος της δαντέλας που δημιουργείται ή αναπαράγεται χρησιμοποιώντας τα μηχανικά μέσα. Το μηχάνημα χρησιμοποιείται για να δέσει το σημείο «Μ» μαζί. 
Δέρμα
Ένα από τα παλαιότερα υφάσματα στον κόσμο, το δέρμα είναι ανθεκτικό παρά την βουτυρένια απαλή του αίσθηση. Όλοι γνωρίζουμε ότι το γνήσιο δέρμα είναι κατασκευασμένο από δέρμα ζώου και πρέπει να αντιμετωπίζεται με τόση φροντίδα όσο αντιμετωπίζετε το δέρμα σας. Για να διατηρήσετε το δέρμα σας να φαίνεται καλύτερο βρείτε το σωστό καθαριστικό και μαλακτικό!
Κασμίρι
Ένα αγαπημένο πολυτελές ύφασμα που παραδοσιακά κατασκευάζεται στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, το κασμίρ προσφέρει στον χρήστη του το πλεονέκτημα να δείχνει ντυμένη ενώ αισθάνεται σαν να έφυγε από το σπίτι τυλιγμένο στην αγαπημένη του κουβέρτα! Αφεθείτε στην πιο μαλακή παραλλαγή του μαλλιού, απλά φροντίστε καλά το κασμίρι σας πλένοντάς το με το χέρι ή καθαρίζοντας το στεγνό.
Λινό
έχουν την ωμή, ινώδη εμφάνιση ενός χειροποίητου φύλλου χαρτιού, με την ίδια λεπτή υφή και απαλή αίσθηση. Μην αφήσετε το γεγονός ότι αυτό το ύφασμα είναι εύκολα ζαρωμένο να σας αποτρέψει από το να το αγκαλιάσει στην ντουλάπα σας – άνετα και ελαφριά, τα λευκά είδη είναι το τέλειο ύφασμα για την καλοκαιρινή περίοδο!
Λύκρα
Ενώ η Lycra δεν παίρνει ποτέ το προβάδισμα είναι μεγάλη σε υποστηρικτικό ρόλο! Πάντα σε συνδυασμό με ένα άλλο ύφασμα, το λύκρα αυξάνει την ευελιξία, επιτρέποντας καλύτερη εφαρμογή και μεγαλύτερη άνεση και ελευθερία κινήσεων. Το καλύτερο από όλα είναι ανθεκτικό, επιτρέποντας στα ρούχα να διατηρούν το αρχικό τους σχήμα μέσα από χρόνια πλύσης και φθοράς. Θυμηθείτε, όπως και με πολλά καλά πράγματα, λίγο lycra πηγαίνει πολύ μακριά!
Μαλλί
Ζεστό και ζεστό – το μαλλί είναι το απόλυτο χειμερινό ύφασμα! Αν και είναι γνωστό ότι έχει μια χονδροειδή, μερικές φορές φαγούρα υφή, το μαλλί στο σωστό μείγμα και βάρος είναι το τέλειο υλικό για τη δημιουργία των πάντων, από σακάκια και πουλόβερ μέχρι κάπες και ακόμη και κουβέρτες!
Μετάξι
Το μετάξι είναι μια φυσική πρωτεϊνική ίνα, μερικές μορφές των οποίων μπορούν να υφαίνονται σε υφάσματα. Ο πιο γνωστός τύπος μεταξιού λαμβάνεται από κουκούλια κατασκευασμένα από τις προνύμφες του μεταξοσκώληκα Bombyx mori που εκτρέφονται σε αιχμαλωσία (sericulture). Η λαμπερή εμφάνιση για την οποία βραβεύτηκε το μετάξι προέρχεται από την τριγωνική δομή πρίσματος των ινών που επιτρέπει στο μεταξωτό ύφασμα να διαθλά το εισερχόμενο φως σε διαφορετικές γωνίες. 
Μικροφίμπρα
Το Microfiber είναι ίνα με σκέλη λιγότερα από έναν αρνητές. Το Microfiber είναι το τέλειο μείγμα πολυεστέρα και πολυαμιδίου. Τα υφάσματα που κατασκευάζονται με μικροϊνών είναι εξαιρετικά μαλακά και κρατούν καλά το σχήμα τους. Όταν η υψηλής ποιότητας Microfiber συνδυάζεται με τη σωστή διαδικασία πλεξίματος, δημιουργεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό υλικό καθαρισμού. Αυτό το υλικό μπορεί να κρατήσει έως και επτά φορές το βάρος του στο νερό. Χρησιμοποιούνται επίσης για ορισμένες εφαρμογές καθαρισμού, λόγω της εξαιρετικής ικανότητάς τους να απορροφούν έλαια.
Μουσελίνα
Η μουσελίνα είναι συνήθως ένα στενά υφασμένο αλεύκαντο ή λευκό πανί, που παράγεται από νήματα από βαμβάκι. Η ευρεία μουσελίνα ονομάζεται “λαμαρίνα”. Χρησιμοποιείται συχνά για την κατασκευή φορεμάτων ή κουρτινών, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει τον αφρό για επένδυση πάγκου. Η μουσελίνα αναπνέει καλά και είναι μια καλή επιλογή υλικού για ρούχα που προορίζονται για ζεστά, ξηρά κλίματα.
Μοχέρ
Επίσης γνωστό ως Ανγκόρα, μετά τις κατσίκες των οποίων τα μαλλιά υφαίνονται, το mohair είναι τόσο μαλακό στην αφή όσο το κασμίρι, αλλά με μια διασκεδαστική, ασαφή υφή. Φλογερό, ελαστικό και ανθεκτικό, μην το ξανασκεφτείς να προσθέσεις αυτό το λεπτό μάλλινο ύφασμα στην ντουλάπα σου!
Μπαμπού
Κατευθείαν από την κρεμάστρα, αυτό το ύφασμα έχει ήδη την αίσθηση του αγαπημένου σας βαμβακιού, αλλά χωρίς να χρειάζεται να περάσετε από μια ντουζίνα πλυσίματα – δεν είναι περίεργο που αυτό είναι γνωστό ως ένα φιλικό προς το περιβάλλον ύφασμα! Επειδή απορροφά 3 έως 4 φορές περισσότερο υγρασία από το βαμβάκι, το μπαμπού είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους λάτρεις του βαμβακιού με ευαίσθητο δέρμα!
Νάιλον
Φανταστείτε μια λαστιχένια ταινία – ανεξάρτητα από το πόσο μακριά το τεντώνετε, πάντα προσκολλάτε πίσω στο αρχικό του σχήμα. Το νάιλον είναι εξίσου ευέλικτο και ανθεκτικό! Ένα τεχνητό ύφασμα, νάιλον συνδυάζει την εξαιρετική ελαστικότητα με την εμφάνιση και την αίσθηση του μεταξιού. Εφοδιαστείτε με νάιλον κολάν, φορέματα και φούστες για να βγείτε έξω!
Πολυεστέρας
Κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από συνθετικές ίνες, ο πολυεστέρας προσφέρει πλεονεκτήματα που τα περισσότερα φυσικά υφάσματα δεν προσφέρουν, όπως αυξημένη αντοχή στις ρυτίδες και ανθεκτικότητα. Δεύτερο μόνο στο βαμβάκι σε δημοτικότητα, πιθανότατα έχετε ήδη άφθονο πολυεστέρα στην ντουλάπα σας!
Ραιόν
Το Rayon είναι μια κατασκευασμένη αναγεννημένη κυτταρίνη. Το Rayon παράγεται από φυσικά πολυμερή και επομένως δεν είναι μια πραγματικά συνθετική ίνα, ούτε είναι μια φυσική ίνα.  
Σατέν
Το σατέν είναι ένα πανί που συνήθως έχει γυαλιστερή επιφάνεια και θαμπή πλάτη. Είναι μια τεχνική ύφανσης που κυριαρχείται από δίνης και σχηματίζει έναν ελάχιστο αριθμό συμπλεγμάτων σε ένα ύφασμα. Εάν ένα ύφασμα σχηματίζεται με σατέν ύφανση χρησιμοποιώντας ίνες νήματος όπως μετάξι, νάιλον ή πολυεστέρα, το αντίστοιχο ύφασμα ονομάζεται “σατέν”.
Σπάντεξ
Το Spandex ή ελαστάνη είναι μια συνθετική ίνα γνωστή για την εξαιρετική ελαστικότητά της. Είναι ισχυρότερο και ανθεκτικότερο από το καουτσούκ, τον κύριο μη συνθετικό ανταγωνιστή του.
Τένσελ
Ένα ελαφρύ, αναπνεύσιμο ύφασμα, που είναι εκπληκτικά μαλακό και επενδυτό αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι κατασκευασμένο από πολτό ξύλου! Ανθεκτικό στις συρρικνωμένες και ανθεκτικές στις ρυτίδες, το Tencel είναι ένα ευέλικτο ύφασμα που είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί.
X